Öppettider idag

John Scott: 12.00 - 02.00
Se alla öppettider »

Adress

Södra Hamngatan 2
Tel: 031-80 75 50031-80 75 50
Hitta hit / Karta

Lunchmeny
Boka konferens

Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /www/webvol12/30/mzh6986hlxqmosf/palace.se/public_html/includes/menu.inc).
xxxopenload.com

Opponenterna

Opponentrörelsen började gro på 1880-talet då en grupp konstnärer ifrågasatte Konstakademien i Stockholm. De fann utbildningen gammaldags, byråkratisk och allt för styrd av tradition och hierarki. Påverkade av det franska konstklimatet grundade de en rörelse som blev epokgörande i svensk konsthistoria.

En stor del av dessa konstnärer rörde sig i kretsen kring Pontus och Göthilda Fürstenberg. Gruppen som kort och gott kallade sig Opponenterna växte sig allt större och blev snart en drivkraft att räkna med i den svenska konstvärlden. Många i Opponentrörelsen hade fått sin grundutbildning på den kungliga akademiska skolan, men börjat söka sig till ett annat, mer friare förhållningssätt till konstnärskapet. De var påtagligt influerade av de franska impressionisterna och Paris och skogarna utanför konstmetropolen blev en naturlig samlingsplats. I dessa konstnärskolonier umgicks man, delade framgångar och svårigheter, målade varandras porträtt och smidde planer för ett nytt, radikalt konstklimat.

Opponenternas första gemensamma utställning 1885 hette ”Från Seinens strand”, en utställning som enligt opponentmedlemmen Georg Pauli ”…framför allt skulle utgöra uppvisning vad Paris hade lärt de unga”.

Ernst Josephson var gruppens karismatiske ledare när den bildades i början av 1880-talet. År 1885 hade ett 80-tal konstnärer anslutit sig till rörelsen. Tillsammans framförde de ett noggrant författat krav på en reformation av Konstakademien. Kraven på modernisering avvisades. Men striden tog inte slut med det. I Göteborg året därpå grundades Konstnärsförbundet som skulle driva dessa frågor vidare. Och givetvis, som alltid, med ett stort stöd från Pontus och Göthilda Fürstenberg.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev